Skip to main content

Scalarii au depus icre pe filtru

Trimis de marcel pe

Am o... problemă. Astăzi, după amiază, am văzut ca scalarii au depus icre pe filtru. Fiind duminică, e zi de schimbat apa şi de schimbat filtrul. Dar nu am mai facut-o din cauza icrelor.

Nu ştiu ce să fac, tot trebuie să schimb apa şi să limpezesc buretele din filtru. Mă gândesc să scot buretele din filtru fără să-l scot din apă, şi cumva să nu se strice icrele. Nu prea am sperante, dar oricum, surprinderea e destul de mare mai ales că mi se pare că ar fi specia cea mai "fiţoasă" în ceea ce priveste întreţinerea şi înmulţirea din cele ce le am în acvariu, dar singurii care au "concretizat" până acum. Poate la sanitari ar fi şi mai şi, dar niciunul nu are pereche.

Nu ştiu cine e femela şi cine e masculul, sigur una e femelă.

La sfârşitul filmuleţului se vede cum scalarii vor să alunge sanitarul alb ce a ajuns în zonă. Sunt foarte protectivi, nu lasă pe nimeni în zona icrelor.
[youtube][/youtube]


Forumul se va muta pe un domeniul nou

Trimis de marcel pe

Duminică, 11 mai 2014, forumul va fi oprit pentru câteva ore pentru mentenanţă, după care va fi mutat pe un domeniu nou, de sine stătător.

Cei care se autentifică automat pe forum vor trebui să se re-autentifice prin introducerea numelui de utilizat si a parolei. În cazul în care au fost uitate, se pot recupera de la Autentificare, apoi pe link-ul "V-aţi uitat parola?" si apoi introducând adresa de email folosită la înregistrare. Veţi primi un email cu noua parolă şi un link pentru activarea ei.

Evident, o să încerc să ajut pentru orice problemă întâmpinată. Şi o să vă aştept la noua adresă forumului ;).

Păpăm Spirulina

Trimis de marcel pe

Nu am timp acum să dau mai multe noutăţi despre acvariu, o să încerc mâine sau săptămâna viitoare. I-am mutat pe peşti pe biroul de lângă calculator, mai departe de pat. Am avut şi pierderi, dar parametrii par să se fi stabilizat.

Azi am făcut primul schimb de apă după 5 zile, cele mai multe zile fără un schimb de apă. Sper să ajung la o dată la 7 zile.

Păpăm Spirulina:

[youtube][/youtube]

Acvariul Diversa 60, 54 litri

Trimis de marcel pe

Sâmbătă, în 15 martie 2014, site-ul a împlinit 11 ani. Dar anii trec şi se tot adună la vârsta Universului şi a locatarilor săi şi prea e nimic de făcut. A fost şi ziua Ungariei, cu toata politichia şi mitingurile din oraş aferente. La un moment dat poate mi-oi da şi eu cu părerea.

Dar până atunci, l-am cumpărat pe ăsta, un acvariu Diversa 60 de 54 de litri.:Iar luni, am pus primii peşti, ulterior dovedindu-se o mică mare greşeală. Sunt în plină perioadă de program supraîncărcat, de probleme care mai de care, de convulsii şi simptome de
"sleep deprivation" cronic. Mă cam grăbesc cam cu orice, nu pot dedica prea mult timp unui lucru pentru ca imediat sună telefonu sau emailu şi apoi trebuie să sar la altceva.

Am cumparat acvariul "de-a gata", mai scump decât unul făcut la comandă. M-am gândit sa nu-mi dea bătăi de cap, şi să aibă dotările necesare şi dimensionate pentru acvariu. Plus, că arată mai fain, mai ales capacul. Până la urmă forma capacului m-a făcut să aleg un model din ăsta. A fost şi mai scump pentru ca am vrut ca o latură să fie curbă.

Dar am rămas dezamăgit de filtru, pentru că e al naibii de zgomotos. În timpul zilei te obişnuiesti cu el, dar noaptea nu se poate dormi. Tare mi-i să nu-i afecteze şi pe peşti, pentru că ei îl ascultă tot timpu'.

Nu am facut aşa-numita ciclare a azotului, adică să amenajez acvariul fain-frumos, să pun apă şi mâncare, să dau drumu la caldură, aerare şi filtrare şi să-l las aşa o lună, fără peşti. Asta pentru ca să se formeze amoniacul şi nitriţii, apoi să apară bacteriile ce să le descompună în compuşi netoxici pentru peşti. Nu am aşteptat, pentru că nu am avut timp şi mai ales răbdare. Dar nici nu cred că o să o pot face prea curând, pentru că trebuie să opresc filtrul noaptea. Ori o să trebuiască să cumpăr un alt filtru, de preferat "dead-silent" dacă există, ori trebuie să văd cum îl pot amuţi pe acesta. Dar oricum, nu mai cumpăr pesti decât peste 1-2 luni, chiar o să rămân cu mai puţini sau nici unul.

Apropo de peşti, am cumpărat 4 Xipho (3 femele, din care două roşii şi una neagră şi un pic de roşu + 1 mascul), 4 Guppy (3 femele, 1 mascul), 2 Gourami (cică o femelă, cică un mascul), 2 Scalari (unul alb, unul negru), 2 Sanitari Corydoras (unul doarme intr-o plantă, unul sub filtru) şi 2 melci Pomacea care nu au rezistat.

Mă asteptam ca melcii să fie cei mai rezistenţi şi nepretenţioşi membri ai acvariului, dar uite că nu e aşa. Am dat căutări pe net şi mulţi au probleme cu ei. Oi mai încerca mai încolo cu ei. În rest, ceilalţi peşti par ok deocamdată, masculul de Xipho e tare derbedeu şi fustangiu, se ţine numai după femele. Chiar ieri, negresa-Xipho pare să se fi enervat şi l-a fugărit pe mascul prin tot acvariul. Guppy sunt mai mici acum şi cam au culoarea apei din acvariu şi aproape ca şi cum n-ar fi. Poate o să mai cumpăr câţiva, dar peste 1-2 luni. Gourami m-au pus pe gânduri câteva zile, pentru că se mai duceau pe fundul acvariului şi "hodineau" acolo... ori bolnavi, ori nu le convine ceva la apă, ori fug unul după celălalt până se obosesc. Scalarii par destul de animaţi, deocamdată. Şi mă mir de sanitari cum găsesc mâncare, dacă o găsesc.

Apa a devenit mai tulbure, încă nu-mi dau seama. Acvariu nou şi deciclat? Pietrişul încă cu particule prin el? Mâncare în exces? Astăzi sau mâine o să încerc să cumpăr o pompă din aceea cu sifon şi să văd cum funţionează sifonarea pietrişului. Am mai cumpărat Tetra EasyBalanc, le-am pus un picuţ că mi-i tare frică cu chimicale din astea.

Ca şi încheiere... NU recomand deţinerea unui acvariu cu peşti dacă sunt şi papagali în casă! Îi poate afecta pe papagali într-un mod critic şi ireversibil. Unele aspecte de întreţinere sunt invers... la peşti se încurajează dezvoltarea anumitor bacterii, iar papagali se descurajează. Apoi, apoi apa, atmosfera, hrana şi gestiunea unui acvariu pot îmbolnăvi papagalii. Infecţiile "water-borne" sunt printre cele mai grave şi mai greu de tratat la oameni şi la animale.

Papagalii şi păsările în general vor rămâne animalele mele de suflet chiar dacă sunt aproximativ 0,00000% şanse să mai am vreodată.

OK, ne revedem cam peste o lună, sper să se mai limpezească apa. Să fiţi cuminţi şi sănătate multă!

Mă gândesc la peşti de acvariu

Trimis de marcel pe

Ultimele două luni au fost ceea ce eu numesc "scurtcircuit de probleme"... un maraton de probleme personale şi profesionale de simt că-mi sar siguranţele. Situaţia s-a mai ameliorat un pic, în sensul în care reuşesc să dorm un număr cât de cât normal de ore.

N-am mai scris demult pe forum, intru din când în când să citesc noutăţile. Ar fi câteva mesaje la care le-aş răspunde, dar probabil nu voi avea ocazia.

Mă gândesc să îmi iau un acvariu de 50-60 de litri şi să ţin peşti. Acuma sunt la stadiul informare şi organizare, dar asta mi-ar fi intenţia. Şi ar trebui sa fie ceva simplu, la fel ca la orice început, cu entuziasm ca voi prinde experienţă şi apoi să ţin comod 1-2 acvarii mai mari care să fie amenajate tare fain. Apoi ceva acvarii-satelit pentru carantină şi transport. Foarte probabil, entuziasmul va dispărea după 2-3 luni din cauza altor "scurtcircuite".

Aş porni cu 10-15 peşti de tip Xipho, Guppy şi Molly. Eventual câţiva sanitari albi şi negri. Asta ar fi la început. Pe urmă, dacă "mere treaba", să mai adaug Beta şi Guarami, care sunt destul de făinuţi la maturitate, au şi un mod de înmulţire interesant, dar sunt şi violenţi. Apoi Caraşi, la care trebuie un spaţiu mai mare şi apoi Scalari, care ar au o formă interesantă, dar sunt mai prenţioşi.

Cam astea ar fi speciile de peşti pe care le-am mai avut acum vreo 15 ani. Dacă ştiţi tips&tricks sau magazine sau crescători din Cluj-Napoca unde vând peşti sănătoşi şi fără probleme, sunt deschis la discuţii.

Doi ani de la poza aceasta

Trimis de marcel pe

In 24 decembrie s-au implinit 2 ani de la poza de mai jos. O facusem pentru a ura de bine in decembrie 2011 pentru anul ce urma.

Am facut zeci de gigabytes de poze in ultimii ani, de abia le transfer de pe un calculator pe altul sau pe un hard extern, dar poza asta pare mai speciala pentru mine.

Anul asta a fost unul... ciudat. De la papagali si ce s-a intamplat cu ei am invatat multe si va trebui sa ma gandesc la asta cel putin pana la urmatoarea mea reincarnare. Sau trecere in lumea de dincolo. Sau ce o fi.

Va urez La Multi Ani, un an nou cat mai bun, fara efecte secundare, sanatate, implinirea planurilor si echilibru in toate! Si sa incercati ciuperci din acelea albe, prajite si cu un pic de branza deasupra... au un gust demential!

Cum arata acarienii...

Trimis de marcel pe

Sunt animale din familia arachnoidelor (ca si paianjenii) si traiesc cu miile (daca nu zecile de mii) intr-un centimetru-cub de praf casnic. Sunt peste tot in covoare, perne, paturi si plapumi, in cam orice tesatura "stationara" din casa, inclusiv in hainele din dulap. Trecem la nudism?

Provoaca alergii, astma, disconfort si alte probleme de respiratie. La papagali cauzeaza acarioza respiratorie (respiratie cu click, chitzait metalic in timpul respiratiei, efort vizibil depus la fiecare inspiratie, tail-bobbing), care netratata, dupa cateva luni de suferinta este fatala.

[youtube][/youtube]

http://www.descopera.ro/dnews/11654426- … inta-video

Şasă pui de pisică frumoşi

Trimis de marcel pe

Astazi am vazut in gradina blocului pui de pisica dormind langa mama lor protectiva...


[youtube][/youtube]