Skip to main content

Sally a depus un out

Trimis de marcel pe

N-am mai intrat de ceva vreme, am vrut sa intru in weekend, dar mi s-a parut ca Sally nu se simte prea bine si ... cand un papagal nu mi se simte bine, nu ma simt nici eu bine si stau si monitorizez si astept sa vad ce se intampla.

Saptamana trecuta, cam de joi, Sally a parut un picut mai trista si mai somnolenta. Si am observat ca i se misca usor si coada atunci cand respira. E asa numitul "tail bobbing", adica miscarea constanta a cozii concomitent cu repiratia... poate indica o problema a sistemului respirator. La "tail bobbing", coada se misca "singura" si nu e din cauza leganarii intregului corp. In cazurile grave, coada se misca de zici ca-i piston de masina.

Duminica dimineata am fost cu Sally la medic, macar sa isi dea si el o parere, chiar daca nu e de specialitate. Mi-a recomandat sa-i dau vitamine (anticipasem asta) si mi-a mai scris trei substante active: Trimetoprim - Sulfametazol (am vazut pe 'net ca ar fi biseptolul), Enrofloxacin si Metromidazol. Si apoi sa caut sa vad ce pot gasi pentru la farmacii, ceva potrivit pentru papagali de talie mica. Ini-mini-maini-mo... am gasit Enrofloxacin, foarte concentrat si cu care trebuie avut mare grija. Dar prima data sa vad daca reactioneaza mai bine daca ii dau doar vitamine. Am observat ca Enrofloxacinul ar putea trata probleme respiratorii pe care le-au avut papagali de-ai mei: Caly, Ricky si Endury... respiratie zgomotoasa, cu perioade de mare intensitate, urmata de cateva zile in care par ca isi revin, apoi se agraveaza de tot...

Dar duminica seara... o vad pe Sally intr-un coltusor de colivie, avand grija de un out. Am crezut ca fac cu nervii. Dar tot raul spre bine, am aflat cauza necazurilor lui Sally si ce masuri sa iau. Dupa cinci zile, acela e singurul ou si nu si-a mai manifestat interesul pentru el. Decat puii, care joaca rugby cu el.

Imi dau seama ca Sally va cauta intotdeauna o ocazie sa depuna oua. Poate asa sunt instinctele si dorintele ei, poate ca ceva s-a intamplat in organismul ei, care e ca o centrala nucleara tinuta cu greu sub control. La cea mai mica oportunitate, Sally va incerca sa depuna oute.


Si ca idee, ce inseamna tail bobbing.... Cand apare, sunt sanse mari ca papagalul sa aiba probleme de respiratie.

[youtube][/youtube]

9 (nouă) anişori...

Trimis de marcel pe

In 15 martie, site-ul marcelbeldean.com a implinit 9 ani. Şi... atat. Ne vedem la anul... :P

O mică şi neactualizată istorioară a site-ului poate fi accesată la adresa http://www.marcelbeldean.com/articole/i … eldean-com . Acolo se pot vedea cum au arătat primele trei versiuni ale site-ului. Versiunea curentă este a 5-a la număr, o descriere a ei aici: http://www.papagali.eu/viewtopic.php?id=1217 . Care, acum văd că are o grămadă de semne de întrebare, din cauza schimbării forumului ce a avut loc în vara lui 2011. Atunci s-a schimbat şi charset-ul tabelelor din baza de date şi s-au stricat toate postările cu diacritice. O să am mai multă grijă în viitor. Cred.

Viaţa site-ului a avut până acum două capitole mari, mari şi late. Primul, din 2003, de la început şi cam până după revenirea din Finlanda din noiembrie 2007. Al doilea a început cam din perioada cât am fost în Finlanda, şi a "rulat" oarecum în paralel cu prima parte până a preluat controlul complet.

În primul capitol, am avut foarte mult timp liber la dispoziţie. Şi lucram şi la site. A fost perioada cea mai activă a site-ului, mai ales după ce am adăugat forumul în 2005. Eram foarte atent la detalii şi aveam grijă să fie actualizat. Eram şi începător în treburile astea cu dezvoltatul unui site, învăţam singur şi lucruri ce par banale acum, îmi luau o grămadă de timp să le realizez atunci. Dar aşa am învăţat cum e cu HTML, PHP, MySQL, alea alea.

Am pornit un al doilea site, mai dinamic şi mai complex... Concursul de poze cu papagali. Se voia un site în care să se introducă poze cu papagali şi nişte persoane desemnate de mine să le voteze şi la un moment dat o poză să fi fost câştigătoare. Nu era vreun premiu la mijloc, era doar aşa o joacă între noi, iubitorii de papagali. Ulterior a devenit un site cu poze cu papagali unde fiecare putea urca... poze cu papagali, vota şi comenta. A fost o experienţă tare faină.

Aveam... mult timp liber la dispoziţie, chiar există o discuţie despre asta undeva pe forum despre cum unii nu "îşi mai vedeau capul de trebi", iar eu hoinăream pe site-uri. Şi pe jocuri pe calculator, moaaamă cât mă mai jucam atunci...

Al doilea capitol este definit după următoarea relaţie: timp disponibil (liber) = mulţimea vidă (litera aia O tăiată). Este perioada pe care o trăiesc şi acum. Nu am mai avut timp de site decât ocazional, am băgat cred că sute de scuze de fiecare dată când reveneam după 1-2 luni pe forum. Toate articolele şi secţiunile sunt vechi, nu le-am mai revizuit de câţiva ani.

Siteul "Concurs de poze cu papagali" a fost abandonat, am dezactivat posibilitatea de a mai încărca poze în el. În acest moment, site-ul încă mai există pe server, dar intenţionez să-l scot de tot şi să-l pun spre păstrare pentru vremuri mai bune. Adică pentru niciodată.

Ultimii ani, aceştia din al doilea capitol au fost stresanţi, cu multe lucruri imprevizibile şi am fost mereu în alertă, implicat în mai multe activităţi în acelaşi timp. Politehnica a fost cel mai mare consumator de timp, dar despre Poli şi ce am făcut eu pe acolo, impresii şi cele (de viaţă) învăţate de acolo... poate de altă dată. Vara lui 2011 a fost îngrozitoare din punctul ăsta de vedere, probabil apogeul la ceea ce înseamnă stressssssul. Deci... groaznic... Nu pot spune multe, sunt şi nişte chestii de confidenţialitate la mijloc, dar oricum, s-a lăsat cu dureri de piept, nopţi nedormite din cauza stressului, oboseală cronică.


Planuri de viitor

Anul trecut, în vară, am terminat cu facultatea, şi apoi m-am angajat full time, cum ar veni. Ca tot omu, tot cum ar veni. Oamenii din firmă sunt foarte faini şi înţelegători. În noiembrie şi decembrie, Sally şi Roby au făcut ouţe din care au ieşit patru puiuţi. Unul din ei n-a supravieţuit, dar ceilalţi trei au crescut şi au devenit foarte blânzi, "dulci", jucăuşi şi de plini de viaţă.

Pare că intru într-un fel de al treilea capitol, în care sunt tot mai fără timp disponibil. Dar lucrurile sunt mai predictibile, mă duc la muncă de la ora de... până la ora de... şi am timp să stau cu moţaţii mei aşa cum n-am făcut-o niciodată.

Pe site intru mai rar pentru că stau foarte mult la calculator şi în acel puţin timp liber... chiar nu am chef de stat tot la calculator. Şi îi am şi pe "gălăgioi" cu care vreau să stau cât mai mult.

Am avut tot felul de idei şi planuri pentru site. Dar cum nu am putut să lucrez la ele... ori "expirau", ori le uitam. Am şi acum ceva planuri....

În principiu aş vrea să lucrez la o a şasea versiune a site-ului, dar una care să fie şi completă şi s-a aducă site-ul la o formă ... la care încă nu m-am decis. Şi aici am două variante... chiar trei variante... aştept să se lanseze fluxBB 2.0 (platforma folosită pentru forum) şi dezvolt site-ul pe baza ei, aştept lansarea lui Zend Framwork 2.0, pe care să-l învăţ şi apoi rescriu site-ul folosind acest framework. Sau o combinaţie dintre aceste două variante.

Am în planuri (mai îndepărtate) şi un proiect similar cu cel care a fost "Concurs de poze cu papagali", dar asta doar când simt o stabilitate financiară şi o disponibilitate mai mare, pentru ca acel proiect ar avea nevoie de mai multe resurse pentru dezvoltare şi mentenanţă.

Mai vedem...

Am încercat să instalez Windows 8 Consumer Preview

Trimis de marcel pe

Microsoft Windows 8 este viitoarea versiune de Windows. Mooolte modificări, cu bune şi rele. Părerea proprie, personală şi profesională e că nu prea îl văd prea (mult) folosit pe calculatoare destinate productivităţii. Adică acolo unde calcu e folosit pentru activtăţi de tip office, secretariate, programare, prelucrări audio/foto/video/alte feluri. Deci, la muncă, cum ar veni. De pus un film sau un joc sau de văzut de care ketchup şi-o pus pretinii ieri dimineaţă când au luat prânzul... cred ca e ok.

Asta e părerea mea după ce am văzut 2-3 filmuleţe pe Youtube despre el. Că n-am timp, sunt destui reviewers, blogărs şi critici care să evalueze ce şi cum. Puteţi să descărcaţi şi voi de aici, dacă chiar aveţi timp şi chef de senzaţii tari: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/download

Am încercat şi eu, în Oracle Virtual Box. Dupa ce am montat imaginea...Nu o să stau să debăguiesc, să repar, să fac, să dreg, să setez partiţie sau alt calculator pentru a-l putea instala. Că n-am timp.

Colivie (nouă), dulce colivie

Trimis de marcel pe

În 31 ianuarie 2012... Sally şi Roby, la sfâşitul celei de-a doua ture de ouă, una tragică şi tristă, cu doi puiuţi eclozaţi, dar slăbiţi şi abandonaţi, rezistând doar o zi. Sally şi Roby au fost încă plini de hormoni şi de iubire şi de dorinţe de make babies!, make babies!, make babies!, make babies!, make babies! Iar eu foarte îngrijorat şi tot gândindu-mă cum să îi împiedic să se apuce de o a treia tură de ouă într-un timp aşa de scurt, tură care mă gândeam eu că ar fi putut fi chiar fatală pentru Sally.

Dar mai am şi eu un pic de noroc din când în când. Am găsit o colivie mare, faină şi luminată şi la un preţ bunicel. Second-hand, ce-i drept, dar am curăţat-o şi spălat-o un pic (... un pic mai mult de fapt...) şi... voila... o casă nouă pentru moţaţi. Şi un prilej de "tratament" antihormonal, de control şi planning familial mai eficient.

Am ţinut-o pe Sally, cam o săptămână, singurică în noua colivie, despărţită de soţul ei. Singură, într-o camera nouă unde nu a mai fost decât de vreo 2-3 ori în viaţa ei, în colivie nouă, la întuneric de 15-16 ore. Nu a fost prea plăcut pentru ea, dar a fost cel mai bun tratament anti-baby pe care îl putea avea. Îi aduceam pe pui în timpul zilei pentru ca să-i mai ameliorez situaţia.

Apoi, l-am adus şi pe Roby şi au stat amândoi la întuneric prelungit şi o dietă mai sărăcăcioasă, puii dormind în colivia veche, cu ou fiert şi morcov la discreţie. Apoi, după încă o săptămână, toată familia cu moţuri, reunită.

Colivia nouă este mai înaltă, dar mai îngustă. Are însă un volum un pic mai mare decât cea veche, cu vreo 5 litri.Aici, în camera mică, în cea de-a treia cameră. Îi aduc aici, când aerisim în celelalte două camere şi e mai rece afară.Colivia veche (cu Roby în ea) vs. Colvia nouă (cu Sally, Puiul mare, Puiul mijlociu şi Puiul pici)
Locul de-facto, când e rece afară, pe balcon.Farewell colivie veche. And mulţam fain very much!Sunt bune vitaminele astea?

Trimis de marcel pe

Dupa cum am spus anterior, au iesit doi puiuti, dar in stare grava, slabiti si deshidratati si au fost abandonati de Sally si Roby. Am incercat sa le dau apa si mancare, dar unul din ei a murit la cateva ore dupa "descoperire" si al doilea a doua zi. Celelalte doua oua au fost infertile si le-am scos si am detasat cuibul de colivie.

Acum, toata familia, Sally, Roby, Puiul cel Mare, Puiul cel Mijlociu si Piticul stau in colivie, sunt veseli si voiosi, fac o galagie infernala si dărâmă TOT. Detalii despre toate acestea, mai tarziu.

Cele doua provocari: sa ii mentin sanatosi si sa ii impiedic sa mai faca oua, cel putin pentru o vreme. Pentru a doua provocare, i-am pus la un regim auster, ca hrana au doar seminte, fara apa de imbaiere, fara fructe, legume si hrana moale (ou fiert, orez, etc). Hrana moale le mai dau puiulor, dar pe "ascuns", cand ii scot din colivie si am grija sa nu observe cei doi parinti. Intuneric pana la 12 ore, optiunea de a creste pana la 14 ore. As putea ajunge sa o mut pe Sally intr-o alta colivie si sa o pun in alta camera. Pare cam dur ce zic eu aici, dar vreau sa evit asa-numita "depunere cronica" de oua, adica sa tot faca oua pe banda rulanta. Mai mult de doua serii de oua pe an devine o "depunere cronica" si e periculoasa.

Dar vine si prima provocare, pentru ca le trebuie si vitamine, minerale si ceea ce inseamna hrana variata. M-am gandit sa le pun niste vitamine in apa, dar de cand cu puii, parca am asa o frica de tot ce inseamna sintetic...

Voi ce parere aveti, sunt bune vitaminele de mai jos? Doua indicii pentru care n-ar fi bune... sunt ieftine (2 lei) si termenul de garantie pana in septembrie 2013. Ori, conform compozitiei (toate vitaminele din lume si metalele din sistemul periodic... exagerez, dar oricum, sunt o gramada scrise pe eticheta), nu cred ca ar trebui sa aiba un asa mare termen de valabilitate.

Ventilator (cooler) de carcasă

Trimis de marcel pe

La sfârşitul lui septembrie 2011 m-am gândit să îmi fac (virgulă) calculatorul mai silenţios. Suna ca o rachetă şi câteodată zici că era ceva vecini nervos ce bătea în ţeavă... adică un sunet din acela, un cârăit ce indică un ventilator descentrat.

Am tot uns ventilatoarele, le-am deprăfuit, dar degeaba. Calculatorul meu absoarbe mult praf şi, atunci, avea nişte ventilatoare mici care se roteau cu peste 3000 de rotaţii pe minut. Zgomot serios.

M-am decis că trebuie să schimb nişte chestii:
1. Ventilatorul de carcasă
2. Coolerul/ventilatorul procesorului
3. Sursa sau ventilatorul din ea.
4. (opţional) Placa video, eventual una cu răcire pasivă
5. (opţional de opţional) Carcasa cu una special construită pentru a reduce din zgomot.

Paşii 1 şi 2 i-am realizat deja. La 3, cu sursa, hmm, aş prefera să mai aştept.

Am schimbat ventilatorul de carcasă de 92 mm în diametru şi vreo 3000+ de rotaţii cu unul de 120 mm în diametru şi vreo 1000 rpm. Şi am ales un NitroX (ceva firmă, cică nemţească, deci cică ar fi calitate de calitate, numa noah, nu cred). Este foarte silenţios, iar sistemul de prindere e cu nişte chestii mici din silicon. Nu ştiu cât ajută sistemul de prindere, dar ar reduce cât de cât din vibraţii.
Vechiul şi noul ventilatorVentilatorul nou-nouţ montat în calculatorul prăfuit.


Acolo la Fans se pot vedea rotaţiile celor două ventilatoare vechi. Cel de carcasă este SYSFAN şi avea în jur de 3125 RPM.


După montare ventilator nou, SYSFAN arată aproximativ 1035 RPM.


Data viitoare... despre noul CPU cooler.

Un UPS (Uninterruptible Power Supply) pe dinăuntru

Trimis de marcel pe

Pozele astea sunt din... decembrie 2010, când a trebuit să-i schimb acumulatorul.

UPS (Uninterruptible Power Supply) e o chestie care atunci când se ia curentul sau are fluctuaţii, îţi mai alimentează calculatorul şi monitorul cam încă (virgulă) câteva minute, inteval în care îţi poţi salva treburile şi opri calculatorul în siguranţă. Şi în acest timp urlă tare tare ca să te avertizeze de chestia asta... asta dacă nu cumva munceşti cu atâta febrilitate, sau beleşti cu atâta ardoare monştrii in ceva 3D shooter sau construieşti armate întregi în Starcraft şi nu-ţi dai seama că s-a luat curentul.


Modelul de UPS de mai jos este unul mai ieftin, deci şi prin urmare, cu mai multe dureri de cap şi exagerat de multe mişcări de şurubelnţă prin el. Mare atenţie dacă vreţi să desfaceţi un UPS, mai bine lăsaţi pe cineva care mai ştie de ceva electronică. Puteţi să vă curentaţi sau să vă ardeţi (din cauza acidului din acumulator). Sub nicio formă să nu spargeţi acumulatorul, să nu-l trântiţi sau să NU îl aruncaţi la gunoi. Este un acumulator cu acid şi metale grele şi trebuie depozitat în centre specializare de preluare şi procesare a unor astfel de acumulatori.